«

»

Maj 06

Kuchnia przyjazna niepełnosprawnym

Kuchnia przyjazna, to taka, w której osoba niepełnosprawna ma możliwość wykonania wszystkich czynności przeznaczonych dla tego pomieszczenia, tj. gotowania czy zmywania naczyń. Jak zatem przygotować to miejsce, aby było wygodne dla osoby niepełnosprawnej? Droga od pomysłu do realizacji często bywa wyboista i kręta.

kuchnia_dostosowana1

Funkcjonalna kuchnia to pomieszczenie zaprojektowane zgodnie z zasadami ergonomii. Bardzo ważne jest, aby kuchnia przeznaczona dla osoby niepełnosprawnej zaprojektowana była na planie kwadratu lub prostokąta. Sam kształt pomieszczenia to jeszcze nie wszystko. Warto pamiętać o tym, aby zapewnić minimalną przestrzeń manewrową wynoszącą 150 cm po obrysie koła oraz swobodny dostęp do szafek i urządzeń kuchennych.

Kilka ważnych porad dotyczących projektowania kuchni dla osoby niepełnosprawnej:

  1. Instalacja płytkiego zlewozmywaka, bez zabudowania, aby móc bez problemu pod niego podjechać.
  2. Bateria zlewozmywakowa powinna być jednouchwytowa, z przedłużoną rączką dźwigniową.
  3. Lodówka – dolne półki powinny znajdować się na wysokości ok. 30 cm od podłogi, a górne nie wyżej niż 140 cm.
  4. Zastosowanie kuchenki elektrycznej (np. płyta ceramiczna pozwoli łatwiej przesuwać garnki z palników).
  5. Piekarnik umieszczony oddzielnie, ale nie bezpośrednio pod płytą kuchenną (najwygodniej na takiej wysokości, żeby nie było konieczności schylania się przy wkładaniu i wyjmowaniu rzeczy z piekarnika).
  6. Wysokość stołu i rozmieszczenie jego nóg powinno dawać możliwość dogodnego podjazdu pod ten stół wózkiem.
  7. Sprzęty powinny być rozmieszczone tak, aby były możliwe ich obsłużenie z poziomu osoby siedzącej na wózku.
  8. Drzwiczki szafek kuchennych powinny się otwierać do 110-180 stopni.

kuchnia_dostosowana2

Maksymalna wysokość mebli kuchennych nie powinna być wyższa niż 1,5 metra. Blaty powinny być umieszczone na odpowiedniej wysokości tj. między 77 a 88 cm. Głębokość blatów może wynosić ok. 60 cm (tzw. wyciągnięcie ręki).  Dla wygody osoby niepełnosprawnej poruszającej się na wózku, pod szafkami powinna być wolna przestrzeń (na nogi) – powinna się ona znajdować na wysokości do około 30 cm nad powierzchnią podłogi i mieć głębokość również około 30 cm.

Warto zrezygnować z głębokich szafek, które utrudniają swobodny dostęp, a skorzystać z w pełni wysuwanych szuflad. Dobrym rozwiązaniem jest również montaż wysuwanego blatu, a także zainstalowanie kilku poręczy (np. przy zlewie). Przydatne mogą okazać się również mobilne komódki na kółkach. Dają one możliwość przechowywania, ale mogą też pełnić rolę wygodnego stolika.

Kuchnia aranżowana na potrzeby osoby niepełnosprawnej nie powinna być zbyt mała, ponieważ konieczne jest tutaj manewrowanie wózkiem. Codzienne funkcjonowanie osób o ograniczonej sprawności fizycznej może zostać ułatwione dzięki zastosowaniu określonych rozwiązań technicznych.

kuchnia_dostosowana3

W tak zaprojektowanej i urządzonej kuchni osobie niepełnosprawnej pozostaje już tylko cieszyć się czynnościami, które wykonuje się w kuchni (m.in. gotowaniem czy pieczeniem).